Substancja glazurująca
Substancja glazurująca to dodatek do żywności, który nadaje produktom spożywczym połysk i chroni je przed wysychaniem lub utlenianiem. Substancje glazurujące stosuje się głównie na powierzchni owoców i warzyw oraz wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka, pierniki czy grissini.
W zastosowaniu w gastronomii do wypieków, substancje glazurujące mogą mieć różne funkcje i skład. Niektóre z nich to:
- Wosk pszczeły (E 901) - jest to naturalny produkt pochodzenia zwierzęcego, otrzymywany z plastrów miodu. Wosk pszczeły nadaje wypiekom połysk i zapobiega ich wysychaniu. Stosuje się go na powierzchni owoców cytrusowych, melonów, jabłek, gruszek, brzoskwiń, ananasów, bananów, mango, awokado i granatów oraz jako substancja glazurująca w przypadku orzechów.
- Wosk carnauba (E 903) - jest to naturalny produkt pochodzenia roślinnego, otrzymywany z liści palmy carnauba. Wosk carnauba jest bardzo twardy i odporny na wysoką temperaturę. Nadaje wypiekom połysk i chroni je przed wilgocią i pleśnią. Stosuje się go na powierzchni owoców cytrusowych, melonów, jabłek, gruszek, brzoskwiń, ananasów, bananów, mango, awokado i granatów oraz jako substancja glazurująca w przypadku orzechów.
- Szelak (E 904) - jest to naturalny produkt pochodzenia zwierzęcego, otrzymywany z wydzieliny owadów z rodziny czerwców. Szelak tworzy na wypiekach twardą i błyszczącą powłokę, która chroni je przed utlenianiem i bakteriami. Stosuje się go na powierzchni owoców cytrusowych, melonów, jabłek, gruszek, brzoskwiń, ananasów oraz jako substancja glazurująca w przypadku orzechów.
- Wosk mikrokrystaliczny (E 905) - jest to syntetyczny produkt pochodzenia naftowego lub roślinnego. Wosk mikrokrystaliczny tworzy na wypiekach elastyczną i przezroczystą powłokę, która zapobiega ich wysychaniu i poprawia ich konsystencję. Stosuje się go na powierzchni ananasów.
Substancje glazurujące do wypieków należy stosować zgodnie z przepisami prawa żywnościowego oraz z zasadami dobrej praktyki technologicznej. Należy również pamiętać o odpowiednim oznakowaniu produktów zawierających substancje glazurujące oraz o informowaniu konsumentów o ich obecności.
gavital