cukier trzcinowy naturalny


Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy jest nierafinowanym cukrem otrzymywanym z trzciny cukrowej (Saccharum officinarum L.) – wysokiej trawiastej rośliny występującej w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Cukier trzcinowy ma charakterystyczny karmelowy aromat i posmak, który pochodzi od składników soku z trzciny: kwasów organicznych, acetaldehydu i alkoholi. Cukier trzcinowy jest dostępny w różnych formach i kolorach, w zależności od stopnia rafinacji i krystalizacji.
Niektóre z najpopularniejszych odmian cukru trzcinowego to:
  • cukier niekrystaliczny – gęsty syrop o barwie od złotej do ciemnobrązowej, zawierający do 50% sacharozy,
  • cukier w kryształkach rafinowany – biały lub brązowy o zawartości sacharozy do 99%,
  • cukier nieodwirowany – cukier w kostkach, który zawiera melasę i ok. 80% sacharozy, ma barwę od żółtawobrązowej do prawie czarnej, znany pod różnymi nazwami w różnych rejonach świata, np. jaggery, gur, desi, panela, piloncillo czy rapadura,
  • cukier Demerara – cukier wirowany, otrzymywany po pierwszej krystalizacji syropu trzcinowego, ma duże żółte kryształy i lepką konsystencję,
  • cukier Muscovado lub Barbados – produkt trzeciej krystalizacji syropu trzcinowego o małych ciemnobrązowych ziarnach i lepkiej konsystencji

cukier trzcinowy naturalny bio sport zdrowy

Cukier trzcinowy jest głównie źródłem sacharozy
– dwucukru zbudowanego z cząsteczek glukozy i fruktozy. 100 g cukru trzcinowego dostarcza 387 kcal. Cukier trzcinowy rafinowany nie zawiera żadnych witamin ani składników mineralnych, natomiast cukier trzcinowy nierafinowany może zawierać śladowe ilości wapnia, potasu, fluoru i selenu. Jednak nie można uznać cukru za źródło tych składników w diecie.

Cukier trzcinowy jest szeroko stosowany w gastronomii jako słodzik do napojów, deserów, ciast i innych produktów piekarniczych. Cukier trzcinowy nadaje potrawom nie tylko słodycz, ale także aromat i barwę. Cukier trzcinowy może być również używany do produkcji alkoholi, np. rumu czy cachaca. Cukier trzcinowy jest często uważany za zdrowszy lub naturalniejszy niż cukier biały lub brązowy pochodzący z buraków cukrowych, jednak nie ma to naukowego uzasadnienia. Wszystkie rodzaje cukru mają podobny wpływ na organizm i należy je spożywać z umiarem.

cukier trzcinowy dla sportowych przekąsek

gavital